Etusivulle
Koivujärven rantaterassi
Koivujärven rantaterassi

Avoinna perjantai-illasta sunnuntai-iltaan, muina aikoina tarvittaessa.

Puh. 0400 867760
Historiaa

Pekka Saastamoisen Kanadan matka 1906-1908

Pieni kertomus siirtolaismatkasta Koivujärveltä Kanadaan vuonna 1906.

Pekka Saastamoinen, s. 29.3.1880 Koivujärven Kanalassa, k. 12.7.1950 Koivujärven Hietaniemessä. Vanhemmat Salomon Saastamoinen ja Margaretha Ihalainen.
Pekka oli perheen vanhin lapsi, hänellä oli kaksi siskoa, Vilhelmiina ja Olga.

1900-luvun alussa Pekan isä oli vuokraviljeliä Hietaniemessä, ajat olivat kovat. Suomessa elettiin ns. sortovuosia.

20.6.1905 Pekka meni naimisiin Tiina-Kaisa Rytkösen kanssa. Tiina oli kotoisin Kiuruveden Kalliojärveltä.
Joulukuun 16 päivänä 1905 he saivat esikoislapsensa Vilhon.

Tähän aikaan suomesta lähti suuri joukko siirtolaisia Amerikan mantereelle. Esimerkiksi vuosina 1901-1910 muutti Suomesta lähinnä Amerikkaan 159 000 henkilöä, mikä oli 5,3 % koko väestöstä. Pohjoismaissa oli tähän aikaan pohjoisamerikkalaisia suuryhtiöiden agentteja jotka värväsivät työvoimaa ja uudisasukkaita asuttamaan uutta manteretta. Esimerkiksi
Oslossa oli kanadalainen Canadian Pacific Railway yhtiön konttori joka värväsi pohjoismaista väkeä varsinkin metsätöihin.

Pekka sekä hänen serkkunsa Seth Saastamoinen Länkimäen tilalta päättivät lähteä Kanadaan hakemaan parempaa tuloa. Passit saatiin Kuopiosta, passin numero oli 1087, päiväys 21.12.1906 ja kesto 5 vuotta. Määräpaikka: Port Arthur, Ontarion osavaltiossa. Pekan matkalipun hinta oli 277 markkaa.

Nyt alkoi pitkä matka tuntemattomaan. Ensin piti matkustaa junalla Kuopiosta Hankoseen. Hanko oli merkittävin siirtolaissatama. Junamatkan jälkeen Pekka ja Seth yöpyivät luultavasti Hankoon siirtolaishotellissa.

Siirtolaishotelli, Hanko
s/s Arcturus

Tapaninpäivänä vuonna 1906 seilasi FÅA:n (Suomen Höyrylaiva Osakeyhtiö) alus s/s Arcturus kohti Englantia.

Siirtolaiset matkustivat yleensä 3-luokan lipulla, voi kuvitella että laivamatka on ollut aika raskas talvisissa olosuhteissa itämerellä ja pohjanmerellä. Laivan saapumisaika Englannin Hullin satamaan ei ole tiedossa tällä hetkellä, mutta laivamatka kesti noin neljä vuorokautta. Saavuttuaan Hullin satamaan odotti junamatka Liverpooliin joka oli lähtösatama Pohjois-Amerikka linjoille.

Siirtolaisalus
s/s Lake Champlain

Tammikuun 2 päivänä 1907 lähti s/s Lake Champlain kohti Kanadaa, määräsatama oli St. John, New Brunswickin osavaltiossa minne laiva saapui tammikuun 15 päivänä.

Pekka oli metsätöissä ja todennäköisesti CPR:n (Canadian Pacific Railway) palveluksessa. CPR rakensi rautatietä halki Kanadan, metsureita tarvittiin raivaamaan tietä rautatien edetessä. Rautatie Port Arthurin ja Montrealin välillä valmistui vuonna 1911.
Port Arthur (nykyään Thunder Bay) oli merkittävä metsätalouden kaupunki.

Port Arthur
Hietaniemi 1950

Oltuaan Kanadassa noin vuoden Pekka oli jo ehtinyt ansaita hyvin ja suunnitteli jäävänsä. Pekka kirjoitti kirjeen vaimolleen missä ehdotti että he asettuisivat Kanadaan. Kun Pekka oli viemässä kirjettä postiin hänelle tuli koti ikävä ja repi kirjeen, hän päätti palata Koivujärvelle, niinpä syksyllä 1908 hän matkasi kohti isänmaataan.
Ansaitsemillaan rahoilla Pekka osti Hietaniemen viljelystilan metsäyhtiöltä ja rupesi itselliseksi talonpojaksi. Pekka toi muistoksi mm. palan ”punapuuta” (Redwood) joka on vielä Hietaniemen tuvassa. Pekan serkku palasi myös Suomeen, neljä vuotta myöhemmin.

Reittikartta

Reittikartta

Seth Saastamoinen (1885-1945) veistämässä ratapölkkyjä Kanadan erämaassa tammikuussa 1912.

Suomalainen Urheiluseura, Port Arthur

Seth Saastamoinen, toinen oikealta

Osittain talkoovoimin rakennettu Suomalaisen työn temppeli , Port Arthur

Matkustajaluettelo 15/2-1907
Seth Saastamoinen
P. Saastamoinen
Määränpää Port Arthur

Lähteet:

Suomen Siirtolaisinstituutti, Passiluettelot, Matkustajaluettelot.

Canadian Pacific Railway Heritage

Haastattelu; Saimi Irene Jääskeläinen, Pekan nuorin tytär

Haastattelu sekä kuvia; Jorma Saastamoinen,
Seth Saastamoisen veljenpoika.

15.9.2005 - Thomas Pörtfors
Sää Koivujärvellä
Kuvapoimintoja